01 02 03 18 24 25 26

joi, 7 mai 2015

Prajitura in foi cu suc de rosii si gem din fructe de padure





Ingrediente pentru foi:
-16 linguri de suc de rosii
-16 linguri de zahar
-16 linguri de ulei
-2 lingurite cu varf de bicarbonat de sodiu
-faina,cat sa iasa un aluat vartos,usor de modelat.


Foile,mod de lucru:
Intr-un bol,amestecam zaharul,uleiul si sucul de rosii.Amestecam bine si vom adauga faina amestecata cu bicarbonatul.La inceput,vam amesteca aluatul cu o spatula,va fi un aluat lipicios.Adaugam pe parcurs faina,cum am spus,sa iasa un aluat vartos,usor de modelat.




Pe masa de lucru,presarata cu faina,punem aluatul si il impartim in patru parti egale.


Pe fundul unei tavi de 37/25 cm(cantitatile din reteta,atat pentru foi cat si pentru crema,sant perfecte,pentru aceasta marime de tava)presaram faina si intindem prima foaie.






Punem tava la cuptorul de dinainte incins,la foc mijlociu si coacem,cam 10 min.Pe masura ce coacem foile,le suprapunem si le lasam asa pana cand se racesc.Dupa ce se racesc,foile se vor intari,dar nu trebuie sa ne ingrijoram,pentru ca se vor inmuia foarte bine cand le vom umple cu crema.


Crema:
-1 litru de lapte
-12 linguri de gris
-200 g unt
-350 g zahar
In plus,250 g de gem de fructe de padure.


Mod de lucru:
Intr-un vas punem la fiert laptele cu zaharul.Cand a dat in clocot,punem grisul,in ploaie,amestecand mereu,sa nu faca cocoloase.Lasam sa fiarba 10 min. si oprom focul.


Lasam crema sa se raceasca,pana cand ajunge la temperatura mainii noastre.Din acest moment,adaugam cate un pic de unt,la temperatura camerei si  mixam bine pana cand terminam de incorporat tot untul.


Montarea prajiturii:
Pe un tocator de lemn,sau intr-o tava,asezam prima foaie.Peste, vom pune jumatate din crema cu gris.


Intindem crema pe toata suprafata foii si punem a doua foaie,peste care vom pune gem de fructe de padure.


Peste gem punem a treea foaie,peste care vom pune restul de crema.Acoperim cu ultima foaie si apasam usor pe toata suprafata ei.Lasam apoi prajitura pana adoua zi cand foile sau  inmuiat bine.


A doua zi,pudram prajitura cu zahar fin cu aroma de vanilie si portionam.
Este o prajitura excelenta!Seamana perfect cu prajitura Claudia,din comert.


.....si cateva gingase flori....dupa ploaie....